Swojskie specjały powiatu bydgoskiego, kuchnia polska regionalna

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Swojskie specjałypowiatu bydgoskiegoBydgoszcz 2015Starostwo Powiatowe w Bydgoszczy85-066 Bydgoszcz, ul. Konarskiego 1–3tel. 52 58 35 422, fax 52 58 35 452info@powiat.bydgoski.plwww.powiat.bydgoski.plwww.bip.powiat.bydgoski.plPrzepisy:Gospodyń z powiatu bydgoskiegoZdjęcia:Autorzy przepisówWydawca:Agencja Promocyjno-Wydawnicza „UNIGRAF”85-039 Bydgoszcz, ul. Hetmańska 38tel. 52 321 37 18, fax 52 552 97 63info@unigraf.bydgoszcz.plwww.unigraf.bydgoszcz.plProjekt i skład:Szymon KarwackiISBN: 83-60823-78-2Operacja pn. Wydanie książki kucharskiej„Swojskie Specjały Powiatu Bydgoskiego”mająca na celu rozwijanieturystyki i rekreacji na obszarze objętym LSR, poprzez wydanie książki kucharskiej pt. „Swojskie Specjały PowiatuBydgoskiego” jest współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach osi 4 ,,Leader”, działania 413 ,,Wdraża-nie lokalnych strategii rozwoju” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013Publikacja jest wspołfinansowana z budżetu Powiatu Bydgoskiego w ramach operacji pn. Wydanie książki kuchar-skiej„Swojskie Specjały Powiatu Bydgoskiego”Oddajemy w Państwa ręce ilustrowaną publikację „Swojskie specjały powiatu bydgoskie-go”, która jest zbiorem najciekawszych receptur regionalnych potraw serwowanychprzez gospodynie – mieszkanki powiatu bydgoskiego.W książce umieszczono przepisy potraw, które od pokoleń są wykorzystywane przez miesz-kańców naszego regionu, ceniących sobie dobrą, tradycyjną kuchnię, jak również tych wciążposzukujących tradycyjnych kulinarnych rozwiązań.Tradycje kulinarne to ważny element dziedzictwa kulturowego powiatu bydgoskiego. Przepi-sy regionalnych potraw przekazywane z pokolenia na pokolenie, pozwalają na kultywowanietradycji kulinarnych regionu i zachowanie najcenniejszych smaków mijających dekad.Mając świadomość, że dziedzictwo kulinarne odgrywa w obecnych czasach ważną rolęw promocji regionu, gdyż oferuje regionalną żywność, która swoim smakiem i unikalno-ścią przyciąga smakoszy z wielu zakątków świata, zapraszam na niezwykłą ucztę dla oczui podniebienia z nadzieją, iż niniejsza publikacja będzie nie tylko inspiracją do odkrywaniasmaków naszych przodków, ale także przyczyni się do zachowania i upowszechniania dzie-dzictwa kulinarnego powiatu bydgoskiego.Starosta BydgoskiSwojskie specjałypowiatu bydgoskiegoTradycje kulinarne powiatu bydgoskiego cenione są i kultywowaneprzez jego mieszkańców. Pasje i zacięcie kulinarne gospodyń, zwłasz-cza tych zamieszkujących obszary wiejskie, wspierane są przez wszyst-kie samorządy w regionie. Bogactwo i poezja smaków prezentowana jestna jarmarkach, festynach i impresjach kulinarnych, organizowanychw powiecie z myślą o upowszechnieniu i utrwaleniu cennego dziedzictwakulinarnego. Najciekawsze potrawy wywodzące się z tradycji regionu na-gradzane są w tematycznych konkursach ogłaszanych przez różnego ro-dzaju instytucje.Wśród tego typu imprez organizowanych w powiecie, które swoim zasię-giem obejmują nie tylko region bydgoski i na stałe wpisały się do kalenda-rza imprez kulinarnych w powiecie, warto wymienić kilka największych.Jarmark Kujawsko–PomorskiCykliczna impreza organizowana we wrześniu każdego roku przez Le-śny Park Kultury i Wypoczynku w podbydgoskim Myślęcinku promu-jąca tradycję i dziedzictwo kulinarne regionu. W jarmarku każdego rokuuczestniczą mieszkańcy powiatu bydgoskiego oraz Koła Gospodyń Wiej-skich prezentujące dorobek kulinarny powiatu. Jarmark jest okazją do de-gustacji regionalnych smakołyków, przygotowywanych według tradycyj-nej metody, m.in. miodów i nalewek. Posiadacze certyfikatów na lokalneprodukty, Koła Gospodyń Wiejskich, a także twórcy ludowi mają możliwość4 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kfc.htw.pl